Noordhorn vanaf de schamel – Piet Helmus, 2012

Noordhorn vanaf de Schamel NoordhornInfo

Het boek “Noordhorn vanaf de Schamel”, geschreven door Piet Helmus en gepubliceerd door de Historische Kring Zuidhorn in 2012, is een volstrekt uniek boek. Het boek neemt je mee door de historie van Noordhorn vanaf ca. 1830 tot ca. 1925¹ aan de hand van een aantal brieven geschreven door schoenmaker Martijn Hes.

Als schoenmaker in Noordhorn wist Martijn Hes (1877-1955) precies wat er speelde in zijn dorp. Zittend op zijn schamel hoorde hij de laatste roddels en nieuwtjes van zijn klanten, terwijl hij hun schoenen en ander lederwerk repareerde. Iedereen kende elkaar in de kleine dorpsgemeenschap en ieder wist wat er speelde binnen de families, geheimen waren er nauwelijks. In een reeks brieven die Hes tussen 1951 en 1953 schreef aan zijn zoon, verhaalt hij over alle bijzondere en opvallende figuren in zijn dorp, waar hij via zijn (groot)vader over hoorde of die hij zelf nog kende uit zijn jeugd. De brieven vormen een bijzonder en zeer gedetailleerd onderdeel van de sociale dorpsgeschiedenis van Noordhorn vanaf ongeveer 1830 tot 1950.

Auteur Piet Helmus uit Noordhorn heeft de brieven van achtergrondinformatie voorzien en aangevuld met gegevens uit historische bronnen alsook zijn eigen jeugdherinneringen, in samenwerking met Martijn Hes, de kleinzoon van de schoenmaker uit Noordhorn. Aangevuld met historische foto’s vormt deze uitgave een unieke inkijk in de Noordhorner samenleving, meer dan drie generaties terug. (bol.com)

Noordhorn vanaf de Schamel is, zoals gezegd, volstrekt uniek. In opzet, door de mooie foto’s en het is een zeer prettig leesbaar boek voorzien van veel interessante achtergrondinformatie.

Of de informatie van de schoenmaker zelf altijd even betrouwbaar is? Dat moet u zelf maar beoordelen. Er is sprake van een zeker “ik heb gehoord over/van” niveau maar de brieven zijn geen “platte dorsproddels”.

De originele briefschrijver, Hes, is natuurlijk niet bij alles zelf als ooggetuige aanwezig geweest en (een deel van) de verhalen zijn mondeling overgeleverd aan hem. De aanvullingen van de auteur, Helmus, zijn daarom ook meer dan waardevol – als in dat hij correcties doet of het verhaal van context voorziet.

Leuk om te lezen zijn de verhalen in elk geval zeker!

Het boek is (vaak) via bol.com te koop maar let op! Veel verkopers bieden boeken op bol.com aan voor een veel te hoge prijs (boven de vastgestelde boekenprijs!). Meestal kun je het boek op boekwinkeltjes.nl of marktplaats.nl voor een scherpere prijs krijgen. De nieuwprijs van het boek was oorspronkelijk €17,50.

___

¹ de omschrijving op bol.com geeft aan 1952 maar de uitgever spreekt over 1925.

 

Print Friendly, PDF & Email