Zwakkenburger Molen

Volgens de gegevens van de monumentenzorg behoort de Zwakkenburger Molen tot Noordhorn hoewel de Molendatabase de molen onder Niezijl lijkt te rekenen. De Zwakkenburger Molen is gebouwd in

De molen is eigendom van Stichting Groninger Poldermolens en op afspraak te bezoeken. Tot 1955 bleef de molen op windkracht in bedrijf.

In 1956 is een ruw-oliemotor geplaatst ter aandrijving van de vijzel. De (oorspronkelijk oud-hollands opgehekte) roeden ontbreken sedert 1955; in 1981 zijn conserveringsmaatregelen getroffen in de vorm van bekleding met ondulineplaten. (Munumenten.nl)

De molen raakte sterk in verval maar is in 1980 geconserveerd. De molen staat niet meer op zijn oorspronkelijke plaats.

Het waterschap Westerkwartier deed de molen over aan de Molenstichting Westerkwartier, die na vele jaren eraan te hebben gewerkt, de molen in 2002 op de oude locatie liet afbreken. Met een boot werd de molen naar de molenmakerswerkplaats in Heiligerlee gebracht. Na de restauratie aldaar werd de molen tweehonderd meter zuidelijker dan zijn oorspronkelijke standplaats herbouwd in 2003. De molen staat thans direct aan de noordzijde van het kanaal. Op 10 oktober 2003 was de hele operatie afgerond en werd de molen weer in gebruik gesteld. (Wikipedia).

Print Friendly, PDF & Email