De Geschiedenis van Noordhorn

Tijdens het wonen in Noordhorn, inmiddels ruim 30 jaar, ontdekte ik dat Noordhorn een zeer rijke historie heeft.

Uiteraard was mij dat wel een beetje bekend -ik ben geboren en getogen in het Westerkwartier- maar dat besef is gaandeweg pas ten volle doorgedrongen. Zo heb ik bijvoorbeeld voor de Re-enactment van de Slag bij Noordhorn de fotografie en een korte videoreportage verzorgd, samen met nog een paar fotografen. En natuurlijk wist ik ook wel dat de kerk van Noordhorn zeer oud is (en er in Noordhorn daarom al heel lang bewoning is).

Slag bij Noordhorn ©NoordhornInfo
Slag bij Noordhorn ©NoordhornInfo

Wat een bloed heeft er gevloeid aan de rand van het dorp! Maar niet alleen bij deze slag. Er is hier heel wat afgevochten door de eeuwen heen. Maar dat is niet het enige waar Noordhorn door de eeuwen heen mee te maken kreeg. Hongersnood, de strijd met het water, armoede, de Reformatie, ga zo maar door.

Als kind had ik al een grote liefde voor geschiedenis. Eén van mijn eerste boekjes over de geschiedenis ging bijvoorbeeld over de historie van Vredewold en Langewold, twee delen van het Westerkwartier. Ook bezocht ik graag de Groninger Borgen, oude molens en historische plaatsen. Ik doe dit nog steeds met grote regelmaat. En een vakantie is niet compleet zonder op zijn minst één bezoek aan een kasteel, historische kerk of oude stad!

Verhuizing
Een paar jaar geleden verhuisden we, binnen het dorp, van de Verlengde Oosterweg naar de Moeshorn. Naar een heel oud huis. Dat was voor mij de aanleiding om in de historie van onze nieuwe, maar tevens oude, woning te duiken. Ik kocht een paar boekjes, ging zoeken op internet. En voor je ’t weet lees je alles wat los en vast zit en zit je tot over de oren in de rijke geschiedenis van Noordhorn te spitten. Ik viel soms van de ene verbazing in de andere.

Zo ontdekte ik bijvoorbeeld het een en ander over de historie van Borg Noordwijk en haar bewoners. Maar ook dat er nog diverse andere ‘buitenplaatsen’ of borgen rondom Noordhorn zijn geweest.

Versnipperde informatie
Waar ik persoonlijk tegenaan liep was dat alle informatie zo versnipperd is. Er zijn een aantal, zeer interessante, boeken over de geschiedenis van Noordhorn. Er zijn een groot aantal websites waar je stukjes informatie over Noordhorn kunt vinden. Maar één site waar je informatie gebundeld kon vinden was er nog niet.

Daarom ben ik deze website begonnen. Aangezien ik veel informatie verzameld heb vond ik het leuk dit niet voor mijzelf te houden maar te delen. Ik hoop daarmee de (oud) inwoners van Noordhorn en andere geïnteresseerden in de regionale geschiedenis een plezier te doen.

De informatie op deze website is natuurlijk bij lange na niet volledig. De hele historie van ons dorp uitzoeken en beschrijven? Daar ben je misschien wel een mensenleven zoet mee! Die tijd heb ik eenvoudigweg niet. Deze website beschrijft de historie van Noordhorn daarom op hoofdlijnen en bevat daarnaast links naar andere bronnen. Dat is een groei-collectie. In de loop der tijd zal het dus aangevuld worden.

Print Friendly, PDF & Email