Een historische fietstocht langs de Schansenkrijg

De schansenkrijgroute is een fietsroute langs plaatsen in het Westerkwartier betrokken bij de strijd, tussen 1580 en 1594, tussen de legers van de Spaanse koning en die van de Staatsen. Een mooie fietstocht die je brengt, uiteraard, langs Noordhorn -waar de slag bij Noordhorn plaatsvond- en veel andere plaatsen.

Molen Rust Roest, Munnekezijl
Molen Rust Roest, Munnekezijl

De strijd tegen de Spanjaarden in Noord-Nederland had een totaal eigen karakter. Onafhankelijkheid en godsdienstvrijheid waren hier ondergeschikt aan de economische belangen van de stad Groningen. Doordat Groningen als een spin in het web van belangrijke (water)wegen lag, kon zij de handel volledig beheersen. Vooral het stapelrecht vormde een bron van ergernis voor de Ommelanden. Koopwaren mochten niet vrij doorgevoerd worden, voordat ze in de stad Groningen waren opgeslagen en in het openbaar ter verkoop waren aangeboden. (Routes in Groningen)

Niezijl - Locatie Bomsterschans
Niezijl – Locatie Bomsterschans

De routes gaan langs de (voormalige) schansen en een aantal mooie molens. Er zijn meerdere routes beschikbar, te verkrijgen bij de Molen Fortuna in Noordhorn.

Zelf heb ik in 2018 één van de routes gereden, iets afwijkend van de officiële route omdat Zuurdijk er ook in meegenomen is.

Schansenkrijg, route 2018. Kaart ©Google Maps
Schansenkrijg, 2018. Kaart ©Google Maps

Er zijn 4 routes, die je afzonderlijk of gecombineerd kunt fietsen – zie ook voor meer informatie de website van de Molen Fortuna waar je onderstaande routes gratis kunt afhalen:

  1. Noord-Oost = Noordhorn-Aduarderzijl via Enumatil: een lange route A (46 km) en een iets kortere route -niet langs Niezijl – B (43 km)
  2. Noord-West = Noordhorn-Zoutkamp (35 km). De gecombineerde noordelijke routes, beschreven in één folder, zijn 72  km lang.
  3. Zuid-Oost = Noordhorn-Leek via Lettelbert (45 km)
  4. Zuid-West = Leek-Frieschepalen, Leek (43 km) De gecombineerde zuidelijke routes,beschreven in één folder, zijn 75 km lang.

Op Route.nl is een (korte) route te vinden en via de website Routes in Groningen kun je ook een fietsroute “langs de schansenkrijg” downloaden. Deze route is (bijna) 42 kilometer.

Foto’s Schansenkrijg

(Klik op een afbeelding voor groter formaat)

Print Friendly, PDF & Email