Molen Fortuna

Molen Fortuna werd in 1890 in opdracht van K. Homan gebouwd door molenmaker M. Noordewier uit Niezijl, ter vervanging van de op 25 juni 1890 afgebrande molen van rond 1800. Het achtkant kwam van de koren- en pelmolen van Elings te Grijpskerk.

De Molen Fortuna, Noordhorn

De molen staat op een prominente plaats in het dorp en is van ver al zichtbaar. Regelmatig is de molen open voor bezoek en ook in verband met de re-enacting van Slag bij Noordhorn (“schansenkrijg”) speelt de molen Fortuna een rol. Er is nog steeds een (kleine) permanente tentoonstelling in de molen hierover, zie ook foto’s hieronder. Van de in 2015 nagespeelde Slag bij Noordhorn zijn films te zien en er is een vitrine met bodemvondsten uit die tijd.

Naam van de molen

Over de naam van de molen is soms enige verwarring. De Molendatabase vermeldt hierover het volgende: “Bij de grote herstelbeurt van 1951 bracht de molenmaker de naam ‘De Specht’ op een bord aan. Dit tot ongenoegen van molenaar Bakker, die de molen ‘De Fortuin’ had willen noemen. De schilder die bij nieuw herstel in 1962 die naam moest aanbrengen, vergiste zich ook en zette ‘Fortuna’ op het bord neer, in plaats van ‘Fortuin’, wederom tot boosheid van de eigenaar. Hierna is alsnog de naam De Fortuin toegepast en ook op het bord vermeld. Sinds 2009 spreekt men echter officieel toch weer van “Fortuna” en is de naam “De Fortuin” weer van de molenromp verwijderd!”

Foto’s Molen Fortuna

 

Print Friendly, PDF & Email